Expositie Dubbel Eigenzinnig

 

Dubbel Eigenzinnig

 

 

Saskia Wevers & Johan Haantjes

Schilderijen

 

De expositie is te bezichtigen van 16 maart t/m 8 april 2017

(opening op zaterdag 18 maart om 10:30 uur)

Onderaan: bespreking in Steenwijker Courant door Wim van der Beek

 

Klik op de foto's voor een groter beeld; onder elkaar:
- foto's van kunstwerken
- foto's van de opening

 

 


Saskia Wevers, schilder uit Zwolle, gunt de kijker een blik in haar eigen omgeving. Daarbij is de sfeer belangrijker dan de werkelijkheid: beelden met een zekere hang naar romantiek, wat melancholisch, sprankelend impressionistisch, met fascinatie voor momenten met bijzondere lichtval, kleur en compositie.
Website: http://www.saskiawevers.nl

Johan Haantjes uit Leeuwarden is autodidact. Hij is schilder van onder meer het Friese landschap en verstilde wadgezichten, teruggebracht tot de essentie. Hij is een eigenzinnige maar bescheiden Fries die het niet moet hebben van het grote gebaar. Hij houdt vast aan zijn eigen stijl, zijn eigen taal.
Website: http://www.elteha.nl/kunst5-32.htm

Saskia 1

Saskia 3

Saskia 5

Saskia 4

Saskia 2

Johan 1

Johan 3

Johan 4

Johan 5

Johan 2

 


Foto's van de opening


 

2017 03 18 10 06 34 P530

2017 03 18 10 35 52 P530
 

2017 03 13 12 32 20 P530

2017 03 18 10 35 34 P530
2017 03 18 10 39 52 P530
2017 03 18 10 40 44 P530
 
 

 

Dubbel eigenzinnig in Galerie Steenwijk

Geplaatst op maandag 3 april 2017 10:58

Eigenzinnigheid is een eigenschap die veel beeldende kunstenaars bezitten. Sterker nog: het is een onmisbare eigenschap voor alle kunstenaars die zich willen onderscheiden.

Tentoonstelling: Dubbel eigenzinnig – schilderijen van Saskia Wevers en Johan Haantjes; t/m 8 april.
Info:
www.galeriesteenwijk.nl
Galerie Steenwijk. Waardering: * * *

In het diffuse landschap van de hedendaagse beeldende kunst is dat onderscheidingsvermogen een kwaliteits­criterium op zich. Wie niet ten onder wil gaan in de grauwe middenmoot moet zich profileren als een kunstenaar die in staat is om zich met een eigen stijl te onderscheiden van collega’s. ‘Dubbel eigenzinnig’ in Galerie Steenwijk laat zien hoe moeilijk dat kan zijn.

De expositie omvat schilderijen van Saskia Wevers uit Zwolle en Johan Haantjes uit Leeuwarden. Beide schilders manifesteren zich op het vlak van de figuratieve schilderkunst. Dat is een terrein waarop ongekend veel Nederlandse collega’s zich begeven. Het vinden van een onderscheidende stijl is daardoor lastig, zo niet onmogelijk. ‘Dubbel eigenzinnig’ onderstreept dat dit geen bezwaar hoeft te zijn. Zowel Saskia Wevers als Johan Haantjes schurken behaaglijk aan tegen de verworvenheden van de traditionele figuratieve schilderkunst. Beiden verbinden hun vermogen om de werkelijkheid een verrassend duwtje in onverwachte richting te geven, met technische vaardigheden die onvervalst kijkgenot garanderen.

Traditionele thema’s

Zowel Wevers als Haantjes kiezen voor traditionele thema’s en onderwerpen, zoals stillevens en landschappen. En beiden zoeken en vinden ze hun inspiratiebronnen dicht bij huis. Ze benadrukken al schilderend de specifieke eigenaardigheden en de bijzondere schoonheid van dagelijkse voorwerpen. Wie de werkwijze van Wevers en Haantjes met elkaar vergelijkt, zal ontdekken dat zij verschillend met concrete waarnemingen omgaan. Tegenover de losse toets van Wevers staat de meer doorwerkte en gelaagde aanpak van Haantjes.

In de schilderijen van Saskia Wevers hangt een sfeer van nostalgie en melancholie. Zij haakt aan bij de schildertrant van voorgangers die impressionistische en expressionistische inzichten en opvattingen tot een nieuwe eenheid verbonden. Wevers is in staat om het moment te verduurzamen in schilderkunst waarin lichtval en kleurgebruik sfeerbepalend zijn. Een glanzende kom en een paar potjes op tafel, imposante wolkenluchten en dobberende bootjes in het water van een binnenhaventje inspireren haar tot schilderijen waarin het leven tot stilstand gekomen is, terwijl licht en kleur op temperamentvolle en rustieke wijze interacties met elkaar aangaan. De robuuste penseelvoering doet de rest.

Autodidact

Ook Johan Haantjes schildert stillevens en landschappen, maar zijn schildertrant vertoont nauwelijks overeenkomsten met die van zijn mede-exposant. Voor de autodidact uit Leeuwarden is schilderen vaak een kwestie van laag over laag aanbrengen, toevoegen en wegnemen, nuanceren en verfijnen. Op die manier probeert hij toe te werken naar de essentie van zijn waarnemingen. In de meeste gevallen betekent dit dat hij al schilderend inzoomt op de ervaring van ruimte, leegte en stilte. Niet alleen het Friese (wadden)landschap maar ook een paar potjes of flesjes in een onbestemde setting sporen hem aan om die ervaring van stilte en eenvoud te sublimeren.

Door Wim van der Beek