Maja Eckhardt & Bertus Halfwerk

10 oktober t/m 9 november 2024

Maja Eckhardt studeerde in 1966 af in tekenen en schilderen aan de Rietveld academie in Amsterdam. Zij groeide op in Radio Lopik en na haar studie in Amsterdam woonde ze zeven jaar in Olst. Sinds 1973 woont ze met Bertus Halfwerk in Blankendam aan de rand van natuurgebied de Weerribben. Haar vroege werk, vooral collages en tekeningen, wordt gekenmerkt door humoristische en maatschappijkritische accenten. In haar meer recente werk vangt Maja sfeer, licht en kleur uit haar dagelijkse omgeving in dromerige schilderijen; Stillevens waarin men makkelijk meegenomen wordt en de verbeelding een eigen weg kan vinden.
Haar werk werd getoond op solo-, duo- en groepstentoonstellingen in vele plaatsen in Nederland (Amsterdam, Den Bosch, Kampen, Hengelo, Enschede, Hoogeveen, Steenwijk, Den Ham, Dronten, Almere, Zwolle, Deventer, Lelystad, Heerenveen, Nieuwleusen, Olst en Blankenham) en in Italie (Badeluco). Veel van haar prenten en schilderijen werden aangekocht door particulieren, gemeenten en het Rijk.Naast haar werk als beeldend kunstenaar was ze vele jaren als parttime docente tekenen en schilderen verbonden aan het Creatief Centrum RIMV in Meppel (1983-2008).

Bertus Halfwerk studeerde in 1974 af in experimentele vormgeving aan de AKI Academy of Art and Design, Enschede. Hij groeide op in Olst en woont sinds 1973 met Maja Eckhardt in het huisje aan de dijk in Blankendam. Zijn tekeningen bestaan vooral uit wat absurdistische afbeeldingen van wat gewone gebruiksvoorwerpen lijken (een stoel, een speer, een kist) maar met een dubbele bodem en een achterliggende (vaak kritische) betekenis. Zijn kleinere assemblages bestaan vaak uit hout in combinatie met staal en allerlei andere bij voorkeur oude, verweerde, voor anderen waardeloze materialen, maar voor hem de klei waarmee hij bepaalde herinneringen boetseert. Hij realiseert ook veel grote objecten voor de openbare ruimte, vaak in staal of in combinatie met hout, messing of ander materiaal,.

Zijn werk werd getoond op vele solo-, duo- en groepstentoonstellingen In Nederland (o.a. in Eindhoven, Deventer, Hengelo, Almelo, Enschede, Olst, Goor, ’s Hertogenbosch, Steenwijk, Nieuwleusen, Emmeloord, Dronten, Meppel, Diepenheim, Hasselt, in het Waterloopbos en in de Weerribben.
Grote objecten werden o.a. geplaatst in Kuinre, Vollenhove, Marknesse, Hasselt, Markelo, Goor, Zwolle, Hengelo en Deventer. Veel van zijn werk werd aangekocht door particulieren, gemeenten, scholen en het Rijk. Voor het Overijssels Centrum Beeldende Kunsten (OCBK) maakte hij in 2012 samen met cineast Pat van Boeckel de videofilm “de M van Moord”, als onderdeel van een scholenproject. Naast beeldend kunstenaar was hij ook vele jaren parttime werkzaam als schipper-gids bij Vereniging Natuurmonumenten in Nationaal Park de Wieden (1994-2009).